Met ons gezin van vijf, bestaande uit mijn man Daan en ik zelf Patricia en onze drie kinderen van 9, 7 en 9 maanden, besloten we om een wereldreis te maken. We wilden graag de wereld verkennen, nieuwe culturen ervaren en ons inzetten voor vrijwilligerswerk op verschillende plekken. Na lang plannen begonnen we onze reis op Zanzibar, waar we voor twee maanden woonden en lokaal vrijwilligerswerk deden met kinderen met een beperking.

Het was een geweldige ervaring om te leven tussen de lokale bevolking en te helpen waar we konden.

Zanzibar is een prachtig eiland gelegen voor de kust van Tanzania. Het eiland staat bekend om zijn witte zandstranden, turquoise wateren en prachtige koraalriffen. Een van de meest populaire activiteiten op Zanzibar is het zwemmen met dolfijnen. Tijdens zo’n tour word je meegenomen op een boottocht naar de plekken waar de dolfijnen leven en kun je in het water springen om ze van dichtbij te bekijken. Het is een onvergetelijke ervaring om deze prachtige dieren in hun natuurlijke omgeving te zien.

Een andere bijzondere ervaring op Zanzibar is het bezoeken van de reuzenschildpadden. Op het eiland Changuu, ook wel bekend als Prison Island, leven deze majestueuze dieren. Ze zijn erg indrukwekkend om te zien en het is fascinerend om te leren over hun levensstijl en gewoonten. Bezoekers mogen meestal ook met de schildpadden op de foto, wat een mooie herinnering kan zijn. hier wat meer van onze bouwstenen op Zanzibar.

Tot slot is snorkelen een populaire activiteit op Zanzibar. Het eiland heeft enkele van de beste snorkelplekken in de wereld, waaronder het bekende Mnemba Island. Het heldere water en de overvloedige onderwaterfauna maken het een prachtige plek om te verkennen. Je kunt er tropische vissen, schildpadden, octopussen en andere zeedieren tegenkomen. Het is een unieke ervaring om jezelf onder te dompelen in de onderwaterwereld van Zanzibar en te genieten van de rust en schoonheid van de oceaan.

Na Zanzibar reisden we naar Zuid-Afrika, waar we in Port Elizabeth vrijwilligerswerk deden in de townships met ons gezin. Het was een uitdagende, maar zeer waardevolle ervaring om te zien hoe mensen daar leven en om ons steentje bij te dragen. Na deze tijd maakten we een onvergetelijke roadtrip naar Kaapstad.

De Garden Route is een adembenemend mooie route langs de zuidkust van Zuid-Afrika tussen Mossel Bay en Storms River. Het is een populaire toeristische bestemming vanwege de ongelooflijke natuurlijke schoonheid, met uitgestrekte kustlijnen, bergen, bossen, meren en rivieren.

Ons gezin heeft genoten van de Garden Route, waarbij we tijdens onze reis van Port Elizabeth naar Kaapstad hebben gereden. Onderweg bezochten we een aantal nationale parken, zoals Tsitsikamma National Park, waar we een mooie wandeling hebben gemaakt door de bossen en langs de kustlijn. We stopten ook bij Wilderness National Park, een prachtig gebied met dichte bossen, rivieren en meren waar we hebben gekajakt.

Een hoogtepunt van onze reis was de Walvisexcursie in Hermanus, waar we vanaf de kust walvissen konden spotten. Het was een onvergetelijke ervaring om deze gigantische dieren van dichtbij te zien en te horen.

Ook hebben we verschillende pittoreske dorpjes bezocht langs de Garden Route, zoals Knysna en Plettenberg Bay, waar we genoten van de prachtige stranden, lekkere restaurants en gezellige marktjes. In Knysna hebben we ook de Heads bezocht, twee enorme rotspunten die uit de oceaan oprijzen en een prachtig uitzicht bieden.

Kortom, de Garden Route is een prachtige route met veel afwisseling in landschappen, dieren en activiteiten en is een echte aanrader voor een reis naar Zuid-Afrika.

Onze volgende bestemming was Bali, een fantastisch eiland dat we graag wilden verkennen. We kozen ervoor om de minder toeristische dingen te doen en verbleven in een tent boven op een berg met een prachtig uitzicht. We volgden ook een lokale kookschool tussen de rijstvelden, wat ons een onvergetelijke ervaring gaf.

Bali is een prachtig eiland in Indonesië dat bekend staat om zijn mooie stranden, rijstvelden, tempels en het bruisende nachtleven. Maar naast deze bekende toeristische trekpleisters zijn er ook veel onontdekte plekjes op Bali die zeker een bezoek waard zijn. Hieronder volgt een korte beschrijving van enkele van deze plekken:

  1. Amed: Dit rustige vissersdorpje ligt in het noordoosten van Bali en is een perfecte plek om te ontspannen. Hier vind je prachtige koraalriffen, die ideaal zijn om te snorkelen of te duiken. Daarnaast kun je hier ook genieten van de zonsopgang en zonsondergang boven de vulkanen van Bali.
  2. Sidemen: In het oosten van Bali ligt Sidemen, een klein dorpje omgeven door prachtige rijstvelden. Hier kun je wandelingen maken door de rijstvelden en genieten van het adembenemende uitzicht op de bergen en vulkanen.
  3. Munduk: Dit bergdorpje ligt in het noorden van Bali en is een oase van rust en groen. Hier vind je prachtige watervallen, koffieplantages en groene valleien. Daarnaast kun je hier ook wandelen door de bergen en genieten van het uitzicht op de zee en de zonsondergang.
  4. Pemuteran: Dit kustplaatsje in het noordwesten van Bali is een van de beste plekken om te snorkelen en te duiken. Hier vind je het Bali Barat National Park, een beschermd gebied met prachtige koraalriffen en een grote verscheidenheid aan vissen en zeedieren.
  5. Nusa Penida: Dit eiland ligt ten zuidoosten van Bali en is nog niet ontdekt door het massatoerisme. Hier vind je prachtige stranden, kliffen en uitzichtpunten. Daarnaast kun je hier ook zwemmen met manta’s en snorkelen bij Crystal Bay.

Dit zijn slechts enkele van de vele ontoeristische plekken op Bali die een bezoek waard zijn. Als je op zoek bent naar rust, natuur en avontuur, dan is een bezoek aan een van deze plekken zeker aan te raden. Hier nog wat leuke bouwstenen en rondreizen die wij aanbieden op Bali.

Na Bali reisden we naar Sumatra, waar we twee maanden verbleven in Bukit Lawang tussen de Orang Oetans en zwommen in de rivier naast ons hotel. We deden vrijwilligerswerk met de Orang Oetans en hielpen met het maken van een natuurlijk pad tussen het nieuwe en oude stuk regenwoud, zodat de Orang Oetans gemakkelijk naar het andere gebied konden komen. Het was geweldig om midden in de natuur te zijn en te helpen bij de bescherming van deze prachtige dieren.

Bukit Lawang is een klein dorpje gelegen aan de rand van het Gunung Leuser National Park in de provincie Noord-Sumatra, Indonesië. Het dorp staat vooral bekend om zijn orang-oetan opvangcentrum en jungle trekking.

Het orang-oetan opvangcentrum is opgericht in 1973 met als doel om orang-oetans te rehabiliteren die uit hun natuurlijke omgeving zijn gered door de overheid of particulieren. De orang-oetans worden getraind om in het wild te kunnen overleven en kunnen uiteindelijk weer teruggeplaatst worden in de jungle. Een bezoek aan het opvangcentrum is een unieke ervaring, omdat je heel dichtbij de orang-oetans kunt komen terwijl ze zich vrij bewegen in de jungle.

Daarnaast is Bukit Lawang een populaire bestemming voor jungle trekking. Er zijn verschillende wandelroutes beschikbaar, variërend van een paar uur tot meerdere dagen. Tijdens de trektochten kun je genieten van de prachtige jungle, watervallen en dieren zoals gibbons, Thomas-lemuren, varanen en nog veel meer. Het is aan te raden om een gids in te huren om de jungle trekking te begeleiden, omdat de paden soms moeilijk te vinden zijn en de gidsen veel kennis hebben over de omgeving. Hier onze mooie rondreizen door Sumatra.

Ten slotte is het ook mogelijk om te gaan raften op de rivier de Bohorok, die door Bukit Lawang stroomt. Dit is een leuke activiteit voor avontuurlijke reizigers en biedt een uniek perspectief op de jungle vanuit een ander perspectief.

Bukit Lawang is een bijzondere bestemming die je niet mag missen als je naar Sumatra reist.

Na Bukit Lawang reisden we naar het grootste meer van Zuidoost-Azië, het Tobameer. Hier verbleven we een paar dagen op een plek waar de eigenaar een groot deel van zijn land open had gesteld voor de opvang van olifanten die in gevangenschap hadden gezeten. We verbleven in een huisje op het terrein en mochten overdag mee op de jeep naar de olifanten. Het was een geweldige ervaring die ons altijd bij zal blijven.

Vanaf het Tobameer reisden we naar een plaats waar het vol staat met palmbomen voor de palmindustrie. We verbleven hier een paar dagen en deden vrijwilligerswerk in het nabijgelegen vissersdorpje. We hielpen met Engelse les geven aan de lokale kinderen en de kinderen hielpen mee in de schildpaddenopvang. Onze oudste zoon hielp ook met het opknappen van het schooltje. We verbleven in huisjes op het strand en genoten van het snorkelen tussen de schildpadden die langs het hotel zwommen.

Onze laatste bestemming was Kuala Lumpur, onze nummer 1 favoriete stad. We brachten hier een maand door voordat we helaas terug naar huis moesten vanwege de uitbraak van het coronavirus

Groetjes Patricia